top of page

"Пазарът никога не е пренаситен за добри продукти. Но бързо се пренасища с лоши." 

Хенри Форд

Фаза 6

Изкуството да монетизираш
малък YouTube
канал

 


ПРИНЦИПИ НА ПРОДАВАНЕТО Как ЩЕ ПРАВИШ ПАРИ с МАЛЪК YouTube Канал 
6.1

Важна бележка: Винаги ще се намери някой който да купи това което имаш да предложиш. Твоята работа е да го създадеш, да го пуснеш на пазара, и да се гордееш със себе си защото си създал нещо което ще е от полза на хората. Колкото по-стойностни са ти продуктите/услугите/видеата, толкова повече хора ще привличат. 1-ви Източник на Доход - Монетизация чрез Google AdSense - Част 1
Разбиране на CPM 

6.2

Важна бележка: Запитай се как може твоята ниша и видеа да нацелят конкретна аудитория която да има интерес към опредлени продукти или услуги. Колкото по-точно можеш да нацелиш определена ниша, толкова по-висок CPM ще ти плащат рекламодателите за да слагат рекламите на видеата ти.

Например. Когато започнах Хапче В Душата Official, знаех CPM в ниша за финансите е от най-добре платените ниши, защото много брокери плащат добри пари за да слагат рекламите си на нашите видеа.  

Втори пример. Канал за фотошоп, програмиране, или видео обработване отново таргетира много добре конкретна аудитория и следователно CPM ще е висок. 

От другата страна на монетата, влог, гейминг, общи видеа за забавление са х3-4 пъти по-слабо платени. 

Разбира се това го казвам за да го знаеш като обща информация какви приходи ще получаваш от AdSense. Не трябва да започваш канал за застраховки или недвижими имоти ако нямаш страст за това. По-добре влог канал - със страст, от колкото маркетинг канал - без страст. 

Винаги слушай интуицията си и твоята страст ще те води. Когато развиеш аудитория, парите ще последват. Винаги ще намериш начин как да монетизираш трафика. 1-ви Източник на Доход - Монетизация чрез Google AdSense - Част 2
6.3

Важна бележка: Монетизацията се активира при достигане на 1000 абоната и 4000 часа watch time. 2-ри Източник на Доход - Монетизация чрез Affiliate Marketing 
6.4

Важна бележка: В игра на шах, афилиейт маркетинг е царицата ти. Както виждаш при мен, на моменти изкарвам повече от афилиейт маркетинг от колкото от AdSense.

Колко пари ти ще генерираш от афилиейт маркетинг зависи от нишата в която си, трафика който генерираш, и уменията ти да продаваш, да влияеш и изпращаш трафика да прави успешни покупки.

Афилиейт (инфлуенсър) маркетинга става все по-популярен в онлайн пространството. Тези дни, феновете ти ще купят всяко едно нещо което им кажеш да купят, просто защото те харесват или ти имат доверие че то ще реши проблемът им (така че използвай отговорно!). 

С няколко Google търсения ще намериш афилиейт програми за конкретни ниши, а на други места просто ще попадаш в отдела на сайтовете им, където пише "Become affiliate" или "Affiliate program" и тн. 

Например. Ако обичаш да четеш книги, каналът ти е за книги, ревюта, разкази и тн, можеш да си намериш афилиейт програма с някоя книжарница. Така голям процент от трафика ти желаеш да купи (процента на конверсия) ще е сравнително висок. 

Втори пример. Ако канала ти е за видео обработване, или уеб дизайн, ще можеш да си сътрудничиш със сайтове като Envato Elements, или Wix.com. 

В най-добрият случай, когато развиваш канала си, предложения за сътрудничество или спонсори, ще започнат сами да те намират по имейл, ако вършиш добра работа и растеш, успеха сам ще те намери. 3-ти Източник на Доход - Монетизация чрез YouTube Memberships 
6.5

Важна бележка: Достъп до ранни видеа е чудесен начин как да предложиш една привилегия която да си заслужава абонамент от примерно ~5лв на месец. Така или иначе трябва да имаш банка от видеа, тоест да имаш съдържание за няколко седмици до 1 месец напред. Тези видеа в банката са просто качени видеа които се слагат на "Visible for members only" опцията. Така всеки един член получава ексклузивен достъп до тях докато не ги смениш на публично достъпни. Това ги кара да се чувстват специални, така че коренната ти аудитория са идеалните клиенти. 4-ти Източник на Доход - Монетизация чрез Consulting
6.65-ти Източник на Доход - Монетизация чрез Online Courses
6.76-ти Източник на Доход - Монетизация чрез Digital Books & Merchandise
6.8Колко Бързо ще се ПРЕХВЪРЛИШ на Пълно Работно Време в YouTube
6.9Как става ТРАНЗИЦИЯТА към Пълно Работно Време в YouTube 
6.10За да Изкараш пари - Не гони пари. Намери себе си.
Ето това Убива Креативността ти. 

6.11Как да Хакнеш YouTube Алгоритъма за "Бързи Пари" и Защо НЕ го Препоръчвам
6.12

Важна бележка: Не съм против този бизнес модел, особено когато ти трябват пари.

Не го препоръчвам защото това е просто монетизация на шум от който трудно ще изградиш лоялна аудитория. Всеки един човек може просто да плямпа какво пише в Tуитър,

но малко са тези които ще вложат труда да създадат качествени видеа. Целта ни трябва да е да правим малко видеа, но колкото се може по-качествени, като филмов сериал, помните ли?  Това е тайната за Viral видеа, и дългосрочен растеж.Кога Трябва да се Регистрираш като Фирма
6.13

Digital Strategy .png

Докажи на съдбата че заслужаваш успех: 

Изкуството да монетизираш малък канал, опира до това да изградиш множествено източници на доход.

Дали си във високо платена ниша или не, дали качваш 1 път в седмицата или 5 пъти на ден, ти ще трябва да създадеш свои продукти и услуги с които да монетизираш трафика си.

Въпреки че е важно е да имаш дългосрочна стратегия за монетизация още преди да започнеш, също така е важно да се фокусираш само върху даването на стойност и растежа в началото.

Трябва да изградиш тази връзка с аудиторията си, да натрупаш малко social proof в сферата си. 

Така няма да изглеждаш като поредния ютубър който се опитва да печели от аудиторията си. 

Няма нищо лошо с това да изкарваме пари като подобряваме живота на другите, това е значението на думата бизнес, но въпреки че е важно да продаваш, също така е важно да не го натякваш непрекъснато.

Например Tesla няма нужда да рекламира колите си, защото те са толкова добри че хората ги рекламират постоянно, и то напълно безплатно. 

Но ако постоянно тикаш пред аудиторията си продукти и услуги, така се губи доверието и връзката защото не изглеждаш като някой който дава стойност, а като някой който има нужда да продаде нещо. Когато твоите продукти и услуги са толкова добри, те ще се продават без реклами, защото хората които се интересуват ще ги намерят. И доволните клиенти ще те рекламират безплатно.

Сега.

Балансът е важен.

Ако имаш 300к гледания на месец но нямаш продукт или услуга, ти губиш потенциални пари, затова фокуса ти трябва да е създаването на продукт/услуга за да можеш да левереджнеш оборота си х2-3-5 и тн. 

От другата страна на монетата, ако имаш курс и 2 книги, но генерираш 20 000 гледания на месец, то трябва да се фокусираш върху растежа.  

Целта е да изградиш бизнес система която оперира като машина. Искаш да имаш стриктен режим на работа всяка седмица, който да генерира стриктно очаквани доходи. 

Например, работиш + учиш 50 часа на седмица, качваш 1 видео на седмица, генерираш средно между 80к-150к гледания на месец, от този трафик генерираш между 1000-2000лв на месец. 

С тази бизнес система докато не паднеш под 1 видео на седмица, 80к гледания на месец, и 1000лв оборот, твоят бизнес работи като машина, защото това са доходи на които можеш да разчиташ и очакваш.

От там нататък параболичният растеж опира до самоусъвършенстване, продуктивност и иновация която да увеличава трафика или източниците на доход, и следователно оборота. Тоест, или създаваш нов продукт и услуга, или правиш все по-добри видеа, или ако можеш минаваш на 2 видеа на седмица, обаче без да страда качеството и твоето благосъстояние (тоест не трябва да работиш 80 часа на седмица, да жертваш твърде много от личния си живот и тн, защото това води до преумора и спад в продуктивността) тогава се очаква прага на минималния ти оборот да скочи минимум с поне х1.5,

а нагоре потенциала е до безкрайност.

                                                                                                                 Легендарни Поздрави,

Мартин

bottom of page